A Csicsergő Szabadidőközpontban Nován lehetőség van sporthorgászatra díjmentesen a horgászat szerelmeseinek.

A tavunkban az alábbi halak találhatóak: ponty, keszeg, kárász, balin, csuka, amúr. A horgásztat szabályairól a házirendben részletesebb információkat talál.

Figyelje szállás ajánlatainkat, legyen vendégünk egy hosszú hétvégére, üdüljön nálunk a családdal vagy a barátokkal. A horgászatra külön díjat szállóvendégeinknek nem számolunk fel.„Egy pontyporonty s egy kiscsuka kiúszott a nádhoz, hátha e kis kaland finom vacsorát hoz. Meg is láttak ott egy ingerlő csalétket,
mely a parton ülő horgászban ért véget.
- Bekapom! Ez finom falat! - mondta volna a víz alatt a ponty, hogyha a pongyola természet nem teszi némává a halat.
- Csak kapd! - biztatta volna menten a közismerten rosszmájú csuka.
- Csak a végén meg ne bánd, mert a horgász veleránt!
- És ha kiránt?
Kis hal iránt irgalmas a rendes pecás, s még nem vagyok negyvendekás.
- Sületlenség! - szólt a márna.
- Ki lenyelné, pórul járna, mert aki bekapja az ellenség horgát, annak bizony elvágják a torkát.
- Ugyan menj a víz alá! - förmedt rá a ponty -, ilyen olcsó közhelyeket nekem ne is mondj!
Be is kapta a csalétket sebtiben, aztán kisült az igazság. Tepsiben.”

Romhányi József: Hal-Dal

Legfrisebb fogásaink:

   


Hazánkban jelenleg több mint négyszázezren horgásznak igazoltan, engedéllyel. Ez a szám nem kevés, még mondja azt valaki, hogy horgászni unalmas dolog!

A legtöbben gyermekkorban tanulják a horgászatot, azonban, ha valakinek ez nem adatott meg, úgy felnőttként is nyugodtan belekezdhet. Bizonyára lesz, aki szívesen megmutatja a módszereket, kötéseket és persze a szükséges felszerelést.

De ha ennél is többre vágynak a környéken napijegy ellenében és horgászengedély birtokában tudnak élni szenvedélyüknek kedves vendégeink.

Halakról
A halak méretkorlátozását a Magyar Horgász Szövetség (MOHOSZ) határozza meg, a fajok védelmében rendkívül fontos.

A halak horgászhatósága nem csak méretüktől függ, hanem a fajok ívási - azaz a szaporodási - időszakától is. Ikrarakási időszakban tilos a halak horgászata, az időtartamot szintén a Magyar Horgász Szövetség (MOHOSZ) határozza meg. A halakat ívási időszakban amúgy sem nagyon lehet megfogni, ilyenkor ritkábban esznek. A szabályozás lényege inkább az, hogy a halakat ne zavarja semmi szaporodásban.

Felszerelés
A rabló- és a békéshalak horgászatának módszerei nagyban különböznek - ugyanígy a szükséges felszerelések is. Hazánkban a legnépszerűbb hal, a békés, növényevő ponty (tőponty, vadponty, tükörponty, nyurgaponty, bőrponty, Koi-ponty). A pontyok horgászata úszós és fenekezős készségekkel végezhető. Azúszós készség horgászbotból, orsóból, damilból, úszóból, némi ólomból, horogból és a mélységet szabályozó, apró gumicsőből áll. A fenekezős készség majdnem ugyanebből áll, a különbség mindössze annyi, hogy mivel fenéken csaljuk horogra a halakat, úszó helyett olyan ólmot használunk, amely segítségével messze dobható a csalink. Pontyoknál fontos szempont, hogy mivel ezek erős, küzdő halak, a botnak és damilnak is erősnek kell lennie. A egyszálú műanyag (monofil) zsinór 1937-es (Du Pont) bevezetése óta egyeduralkodó, a horgászok körében. Ezeket vastagság szerint osztályozzák, így ponty esetében például a 0,20-astól a 0,35 mm-esig terjed a megfelelő vastagság. Kisebb halra vékonyabbat, nagyobbakra vastagabbat használhatunk. Az első rézből készült füles horgok az ókori Egyiptomból (i.e. 2600) származnak. A horog méretétől függ, milyen halra használható, így a legapróbb (gyufafej nagyságútól), snecire (Szélhajtó küsz) használttól, a harcsázó horgokig (majdnem tenyérnyi) számos méret létezik. A pontyozó horog mérete egyesre tehető, ami körülbelül akkora, mint mutatóujjunk körme.

Az ólom a legapróbbtól a komolyabb, ötvengrammos méretig sokféle lehet. Az aprókat főként úszók súlyozására, míg a nagyobbakat fenekezéshez, nagyobb távolságok és mélységek elérésére használhatjuk. A ponty horgászatánál használatos ólmoknál a legpraktikusabb, ha önetetős készséget veszünk, amibe beletömködhető a halak figyelmét felkeltő etető csali, így egyben a dobósúly is növelhető.

Horog és ólom vásárlásánál ne feledjük, hogy ezek a víz fenekén előforduló akadók miatt beszakadhatnak, így jó, ha a biztonság kedvéért egyből többet veszünk. Zsinórnál sem baj, ha több tekercset vásárolunk, bár egy tekercsen legalább száz-kétszáz méter damil van. Botok használatánál fontos, hogy ne súlyozzuk túl - ezt az adatot feltüntetik a botokon - így elkerülhető a kellemetlen spicctörés.

A Magyarországon fogható halakhoz, természetesen a csalik is különbözőek. A ragadozóhalakhoz vehetünk élőcsalit, például apró keszeget, ami süllő, csuka, balin és harcsa horgászatához használható. A békés halakra azonban számtalan csali létezik. Legnépszerűbb az egyszerű csemegekukorica, a földigiliszta és a csontkukac.

Kiegészítők
A horgászathoz elengedhetetlen néhány kiegészítő. Először is a merítő és a haltartó szák (háló). Haltartók különböző méretben léteznek. Nagyon fontosak a botok és felszerelések tárolására és hordozására szolgáló táskák is.

Ajánlott időpontok:

 • Időpontjainkról érdeklődjön!
 • Csoportok részére egyedi időpontok is igényelhetők!
 • Az időpontok módosításának jogát fenntartjuk!

Képgaléria

Csicsergő Szabadidőközpont Nova

A Csicsergő Szabadidőközpont a csend és nyugalom szigete. Csodálatos természeti környezet, fantasztikus konyha Zalában, Göcsej Szívében.

Ajánlatkérés
Árak
Környék
Rólunk
Képgaléria
GYIK
Házirend

Lépjen kapcsolatba velünk!

Informácók, szállásfoglalás, marketing:
 • Cím:
  Csicsergő Szabadidőközpont - Nova
  8948 Nova, Zuggó köz 1.
 • Szállás:
  +36-20-525-4456
  /munkanapokon 8.00-16.00/
  Esküvő szervezés:
  +36-20-525-4456
 • Email:
  info@csicsergo.hu