KápolnaMinden tájnak önálló arca van, mely magán viseli az évmilliók nyomát. A természet egyedi tereket alkot, melyeket aztán az ember formál saját képére. A táj kultúrtájjá és így otthonná válik. Amikor egy térség arcát keressük, megtaláljuk azt a dombok ívében, a patakok futásának irányában, de az épített örökség is összegződik egy-egy sajátos stílusban, épülettípusban.
A térség rendkívül gazdag néprajzi örökséggel bír, a hagyományos népi mesterségek képviselőivel is megismerkedhet, aki erre jár. A kiránduló a védett táj értékei mellett építészeti emlékeket is megcsodálhat: szoknyás haranglábakat, műemléki templomokat. Hetés és környéke egy régi, igazi valós világ, ahol mindenki kedvére lehet végre önmaga.

Hetés földrajza:
A tájegység Zala megye délnyugati csücskében helyezkedik el, a Kerkától délnyugatra, a szlovén határ közvetlen közelében, közvetlen Göcsej mellett háromszög alakban.  
Hetés népe magyar, de nyugaton széles körívben szlovénekkel szomszédos. Délre a Lendva és a Mura közti falvakat szlovén és horvát nyelvterület határolja. 

 

A „Hetés” név eredete:
A Hetés szó fogalma, a néprajzi tájegység területi kiterjedése évszázadokon át változott. Ma is eltérő vélemények uralkodnak arról, hogy hol van az igazi Hetés, mely községek tartoznak hozzá. 
A legelterjedtebb vélemény szerint a név kialakulása a hetes számnévvel függ össze, tehát Hetés a hét -háza végződésű falut jelöli: Gálháza, Pálháza, Szijártóháza, Gáborjánháza, Bödeháza, Göntérháza, Nyakasháza. Ezek közül Pálháza és Gálháza a török háborúk idején pusztultak el, lakóik a mai Zalaszombatfát alapították

Hagyományok régen és ma:
fumaA fumu
Csecsemő nagyságú, pólyásgyerek alakú ünnepi kalács, melyet keresztelőre és lakodalomra sütöttek. Minden testrészt gondosan megformáztak a kelt tésztából. Belsejét lekvárral, dióval, mákkal töltötték. Zalaszombatfán ismerkedhetünk meg a fumukészítéssel, ahol Dancs Ildikó őrzi és gyakorolja az édesanyjától eltanult mesterfogásokat.
A hetési szőttes
készítésének több évszázados hagyománya van. Az itt élő emberek soha nem voltak gazdagok, de a házi szőtteseik között mindig akadt egy-egy szép darab: törülköző, párna, terítő, melyeket kevés színnel ugyan, de ízlésesen díszítettek.  Tehát a hetési szőttes készítése régen nem művészet, hanem az önellátó gazdálkodás része volt. Mára vált művészetté, amikor majdnem feledésbe merült. 

Forrás: www.hetesifalvak.hu
Lenti és vidéke – a haranglábak földjén c. kiadvány

Csicsergő Szabadidőközpont Nova

A Csicsergő Szabadidőközpont a csend és nyugalom szigete. Csodálatos természeti környezet, fantasztikus konyha Zalában, Göcsej Szívében.

Ajánlatkérés
Árak
Környék
Rólunk
Képgaléria
GYIK
Házirend

Lépjen kapcsolatba velünk!

Informácók, szállásfoglalás, marketing:
 • Cím:
  Csicsergő Szabadidőközpont - Nova
  8948 Nova, Zuggó köz 1.
 • Szállás:
  +36-20-525-4456
  /munkanapokon 8.00-16.00/
  Esküvő szervezés:
  +36-20-525-4456
 • Email:
  info@csicsergo.hu